Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.
45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26

Cum sa-i atragi pe copii sa economiseasca energie?​

Iti doresti ca cei mici sa contribuie si sa te ajute sa economisesti energie? Cativa parinti bloggeri au raspuns pentru House Logic despre subiectul educarii copiilor pentru a nu risipi energia.

Copiii au lucruri mai importante la care sa se gandeasca in afara de a stinge lumina in casa. Dar sa gasesti luminile aprinse, intr-o camera goala, pentru a nu stiu cata oara, este de ajuns sa-I determine pe orice parinte sa ia masuri atunci cand citeste factura de energie electrica.

Vestea buna este ca iti poti invata copiii despre importanta economisirii energiei inca de la inceput. Avem aici cateva sfaturi relevante de la boggeri cunoscuti, care stiu cateva lucruri despre copii:

Lasati-i pe copii sa aiba initiativa

Jenn Savedge, blogger in cadrul The Green Parent, apeleaza la psihologia inversa – ea ii indeamna pe copiii ei sa-i aminteasca sa stinga luminile. “Se distreaza foarte mult pe seama faptului ca ii spun mamei ce sa faca. Este primul lucru care le vine in minte. Daca se intampla sa ies dintr-o camera fara sa sting lumina, sunt foarte bucurosi sa ma atentioneze si chiar sa o faca in locul meu. Functioneaza de minune si evitam situatiile in care mama are un motiv in plus sa le faca observatii”.

Cheia indrumarii copiilor pentru a face orice este sa-i convingi ca “ideea le apartine”, afirma  Monica Fraser, mama a doi copii si blogger la Healthy Green Moms. “Ii fac sa se comporte precum politistii cu mine deoarece ii inspira sa stinga lumina, mai bine decat mine”, zice ea. 

Gasiti motivatia copilului vostru

Pentru baiatul de 8 ani al lui Sommer Poquette, motivatia consta in bani.

“Daca trebuie sa-i cer copilului meu sa faca ceva mai mult de 3 ori, pierde 1$ din pusculita”, zice Poquette, blogger la Green and Clean Mom. „Am aceasta abordare pentru ca el sa invete ca daca lasa luminile aprinse, ma costa pe mine bani, dar si pentru faptul ca este foarte motivat sa castige si sa cheltuiasca bani, asa ca il provoc acolo unde il intereseaza cel mai tare: la portofel! Surprinzator, el asculta si nu ma lasa niciodata sa-i cer de 4 ori”

Copiii lui Fraser sunt motivati de ideea ajutorarii prietenilor si a vecinilor.

“Deoarece copiii mei sunt foarte mici, le-am spus ca trebuie sa ne amintim sa stingem luminile si sa inchidem apa atunci cand ne spalam pe dinti, astfel incat si vecinii nostri sa aiba suficienta.“ afirma ea. Ei isi cunosc vecinii si cu siguranta nu vor vrea sa foloseasca toata apa.”

Apelati la „aduceri aminte” vizuale

Atentionarile subtile, precum stickerele lipite pe intrerupatoare, ii ajuta pe copii sa-si aduca aminte sa stinga lumina atunci cand ies dintr-o camera. “Fiecare este responsabil sa stinga luminile cand iese din camera lui in fiecare dimineata si in timpul zilei”, spune Poquette. “Avem abtibilduri deasupra intrerupatoarelor pentru a le reaminti acest aspect. Fiind o familie, fiecare ii aduce aminte celuilalt intr-un mod prietenos.”

Abtibildurile nu se aplica doar intrerupatoarelor. Tiffany Washko, blogger la NatureMoms, aplica Post-It Notes intitulate “Stinge-ma” sau “Deconecteaza-ma” peste tot prin casa, unde este nevoie. “Plasarea acestora pe intrerupatorul de lumina, pe latura TV-ului, pe peretele de langa alimentarea consolei etc., reprezinta atentionari vizuale foarte bune”, zice Washko. “Ii rugam de asemenea sa faca un tur al casei in fiecare dimineata inainte de a pleca la scoala pentru a inchide orice lumina uitata aprinsa. Odata ce-si aduc aminte in mod constant, nu le mai cerem acest lucru… pana cand, desigur, se intampla sa mai uite si repetam”. 

Explicati-le copiilor de ce este important sa economiseasca energie

Implicatiile economisirii energiei pot fi dificil de inteles in prima faza de catre copii, dar aveti sanse mai mari ca acestia sa-si aduca aminte sa stinga luminile daca inteleg de ce este important acest lucru.

“Pentru a-i invata despre importanta stingerii luminilor si a economisirii energiei, le citim o serie de carti pentru copii”, afirma Poquette. “Fiul meu intelege valoarea banilor, astfel ca i-am aratat factura de curent si i-am explicat ce inseamna si cum este produsa energia. Consider ca a fi sincer si direct cu copii tai, precum si a le explica anumite lucruri intr-un mod cat mai simplu, reprezinta cea mai buna abordare.”

Copiii pot afla ,in mod interactiv, din Casuta Eficienta CEZ, informatii utile despre cele mai eficiente dispozitive din casa.

Facebook
Twitter
LinkedIn