Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Cum economisim energie la birou

6f4922f45568161a8cdf4ad2299f6d23

Biroul este pentru multi dintre noi, a doua casa. Daca facem un calcul de ore, nu vom fi surprinsi sa aflam ca petrecem mai mult timp la birou decat acasa. 

Astfel, biroul devine un loc important în care cream, ne indeplinim responsabilitatile, acumulam satisfactii mai mici sau mai mari, construim relatii, dar consumăm si resurse.

Intr-o lume din ce in ce mai preocupata de schimbarile climatice si protectia mediului, dar si de reducerea costurilor cu energia electrica, haideti sa vedem, pe scurt, cum putem economisi energie la birou. Sugestiile sunt valabile pentru angajator si angajat, astfel incat biroul sa fie prietenos mediului, dar si confortabil pentru munca facuta cu spor.

Cum ecomomisim la birou
–    mentine o temperatura confortabila pentru desfasurarea activitatii insa ai in vedere ca  fiecare grad in plus poate adauga pana la 10% la costurile de incalzire
–    folosirea unui termostat modern te ajuta sa programezi incalzirea cladirii pentru perioada in care este locuita, iar in rest poate seta o temperatura de mentenanta.
–    incalzirea sau aerul conditionat functioneaza la capacitate maxima doar cu ferestrele inchise.
–    izolarea peretilor este cea mai eficienta metoda de reducere a pierderilor in exterior. Un tavan fara izolatie va pierde de 12 ori mai multa caldura fata de unul izolat cu material de 200 de mm grosime.
–    setarea calculatoarelor sau laptop-urilor sa intre in ”sleeping mode” daca nu sunt utilizate timp de 15 minute. In sleeping mode folosesc cu aproximativ 70% mai putina energie
–    nu uita sa stingi computerul la finalul zilei de lucru.
–    la fel ca la computere, imprimantele sau copiatoarele pot intra in sleeping mode dupa 15 minute, economisind astfel energie.
–    nu pozitiona echipamente care degajeaza caldura (copiatoare, imprimante) langa aerul conditionat.
–    amplaseaza afise / stickere care sa reaminteasca atat individual (eco-coastere, sticker computer), cat si pentru echipa (stickere baie, imprimanta, aer conditionat, intrerupatoare etc.) cateva din regulile simple mentionate mai sus.

Cum economisim in cantina / bucataria biroului
–    apeleaza la aparatura electronica din clasa de eficienta A.
–    foloseste o masina de spalat vase in locul spalatului clasic.
–    amplaseaza senzori de miscare pentru a aprinde / stinge lumina in locurile folosite mai rar.
–    schimba becurile clasice cu aparatura de iluminat eficienta energetic.

Sursa: www.jec.co.uk

Facebook
Twitter
LinkedIn